Zestal St. Steffenrijders

LOCHEM – Paardrijvereniging Sint-Steffenrijders is al 95 jaar een begrip in Laren en omstreken. Veel ruiters weten de manege aan de Verwoldseweg te vinden en volgen wekelijks lessen. Meestal doen ze individueel mee aan concoursen, maar de Steffenrijders komen ook uit op een speciaal onderdeel, namelijk de afdelingsdressuur; dressuur in een groep van vier of zes ruiters. En dat doen ze niet onverdienstelijk, want in 2023 werden ze Gelders en Nederlands Kampioen. Niet meer dan logisch dat zij in het kader van de Lochemse Sportprestatie 2023 de sportpenning krijgen. De prijs is uitgereikt door Annalies Harenberg uit Empe, fervent ruiter, commandant en jurylid bij dressuurwedstrijden. 

Door Mariëlle Frielinck – Berkelbode

Helemaal synchroon een dressuurproef afleggen met zes paarden vereist nogal wat oefening en discipline. Jiska van der Jagt is instructrice bij de Steffenrijders en commandant van het team. Zij legt uit: “Afdelingsdressuur is kunstrijden in een groep. De paarden moeten mooie passen en bijzondere figuren maken en alles moet synchroon. Dus op het juiste moment in hetzelfde ritme en via strakke lijnen lopen. Het is best een puzzel, want het ene paard is snel en actief en de andere weer rustiger. De ruiter moet zijn paard dus heel goed kennen en aan kunnen passen aan de groep. En dat is nog niet alles, want je moet zo veel mogelijk een eenheid zijn, dus dezelfde kleding, caps, dekjes, biesjes en frontriemen. En waar mogelijk plaatsen we de paarden qua kleur en grootte ook naast elkaar. Deze vorm van dressuur is ooit ontstaan bij de cavalerie van het leger, vandaar dat ik de commandant wordt genoemd. Ik lees de dressuurproef op, zorg dat het geheel klopt en alles volgens strikte regels en commando’s. Een jury beoordeelt de uitvoering en elke afwijking betekent aftrekpunten.”

Het enthousiasme binnen de vereniging voor de afdelingsdressuur is aangezwengeld door een groep van vier oudere heren. Deze ereleden zijn allen al meer dan 50 jaar lid en volgen lessen bij Jiska. Tijdens oefenwedstrijden afdelingsdressuur met andere verenigingen uit de regio in 2019 hadden de Steffenrijders geen team om af te vaardigen. Dat vonden deze mannen niet kunnen en zodoende zijn ze in het geniep gaan oefenen. Als totale verrassing gaven ze een prachtige show weg. Daar stopte het niet, want ze hebben uiteindelijk meegedaan aan de Gelderse en zelfs aan de Nederlandse kampioenschappen. Sindsdien zijn binnen de vereniging weer verschillende groepen ontstaan.

Jiska: “Het afgelopen jaar hadden we drie teams. Bijzonder was dat we voor het eerst een groep van zeven (één reserve) ruiters hadden die allemaal ook individueel op het hoogste Z-niveau rijden. Bij de Gelderse kampioenschappen gingen er wel een paar dingen fout, maar tijdens de Nederlandse kampioenschappen op 18 augustus bij het Hippisch Centrum in Ermelo reden we een perfecte proef. Dit jaar hopen we natuurlijk onze titel te prolongeren, maar meedoen op het hoogste niveau is best pittig en een aanslag op je tijd, je moet je vakantie er zelfs op aanpassen. Maar de gezelligheid, de teamspirit en het uiteindelijke resultaat maken het zeker de moeite waard. De oefenavonden voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels met 18 deelnemers en hun 18 eigen paarden opgestart, het vuurtje is weer aangewakkerd”. 

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Het kampioensteam: (v.l.n.r.) Johan den Butter, Mireille Meurs, Dominique van der Duin, Rebecca Schuerman, Wilma Fraas , Anneke Kettelarij (reserve: Alana Toxopeus niet op de foto). Foto: PR

Reacties zijn gesloten.