Parabadminton Ronald Stapelbroek

Plezier en deelnemen belangrijker dan winnen

LOCHEM – Ronald Stapelbroek speelt al 22 jaar aangepast badminton, de laatste jaren in Lochem bij BC Lochem. Nationaal en internationaal doet hij mee aan toernooien in zijn divisie. Soms alleen, maar meestal samen met zijn badmintonmaatje Hans MacDaniel uit Waddinxveen en vaak eindigen ze op het podium. Marjolijn Pezy van Uniek Sporten Lochem heeft de Lochemse Sportpenning met veel plezier uitgereikt aan Ronald, die ook ambassadeur van Uniek Sporten is. 

Door Mariëlle Frielinck – Berkelbode

Ronald Stapelbroek (rechts)
met zijn dubbelpartner Hans MacDaniel. Foto: eigen foto

Ronald is geboren en getogen in Wichmond, maar woont sinds 2006 met zijn partner in Lochem. Ronald: “Ik ben lang lid geweest van een club in Doetinchem waar ze aangepast badminton aanboden, maar in Lochem ben ik bewust lid geworden van de reguliere badmintonvereniging, om meer uitdaging in het spel te hebben. In het begin moesten mensen wel wennen om tegenover iemand in een rolstoel te staan, maar door mijn ervaring kan ik goed badmintonnen. Ik heb een sportstoel waarmee ik heel wendbaar ben. Dit vereist het wel de speciale tactiek, omdat je moet rollen, stilstaan en dan pas kunt slaan. Als ik badminton zijn er dus wel aangepaste spelregels.”

“Ik doe in principe één keer per maand mee aan een toernooi ergens in Nederland en af en toe speel ik open toernooien in het buitenland. Soms alleen, maar meestal samen met mijn dubbelpartner Hans MacDaniel. Hij is mijn maatje, ik kan met hem lezen en schrijven. Ook al hebben we elkaar een maand niet gezien, als we op de baan staan weten we precies wat we aan elkaar hebben en wat een ander gaan doen. Winnen is leuk, maar voor mij is het bijzaak, plezier in sporten is het belangrijkst.” 

Ronald is ambassadeur van Uniek Sporten in deze hoedanigheid laat hij als aangepaste sporter zien wat er allemaal mogelijk is en enthousiasmeert hij anderen om ook te gaan sporten en te bewegen. “Ik vind het belangrijk om te laten zien hoe belangrijk en leuk het is om te sporten, vooral voor mensen met een beperking. Het haalt je uit een isolement, zorgt dat je mentaal beter in je vel zit en ook voor je lichaam is bewegen belangrijk. Door mijn spasmen en omdat ik de hele dag zit, heb ik veel lichamelijke klachten. Maar tijdens het sporten gaat er een knopje om en is de pijn even weg. Ik zit vastgesnoerd in mijn sportstoel en kan daardoor heel soepel met mijn bovenlichaam bewegen. Na het sporten voel ik me altijd heel goed, ook mentaal. Door mijn situatie kan ik makkelijk depressief worden, maar het sporten, de gezelligheid van de club en de contacten trekken me hieruit.” 

Ronalds advies aan mensen met en beperking: “Als je twijfelt of je kunt sporten, kijk eens op de site van Uniek Sporten (www.unieksporten.nl) of neem contact op met Marjolijn Pezy van Uniek Sporten Lochem. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal mogelijk is. Ga het vooral proberen, nee heb je, ja kun je krijgen.” 

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Reacties zijn gesloten.