Famke de Haan

De jeugdkeepers van LHC (vlnr) Veerle Zijlstra, Bente ten Velde, Famke de Haan, Yfke de Haan, Julie Stulen en Kick Holshuijsen. Foto: Henk-Jan Winkeldermaat, Punkmedia

Laatste penning voor dubbele topprestatie

LOCHEM – De laatste Lochemse Sportpenning van 2023 is gereserveerd voor Famke de Haan, keepster van de MO16-2 van de Lochemse Hockeyclub (LHC). Afgelopen vrijdag stond zij voor het laatst in de goal, omdat haar ziekte spelen onmogelijk maakt. Tijdens de benefietwedstrijd liet Famke (14) zien dat ze de penning niet alleen verdient voor haar prestaties in de goal, maar ook omdat zij zich samen met haar familie, vrienden en clubgenoten inzet om geld in te zamelen voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Famke ontving de penning uit handen van Lotte Stulen keepercoördinator bij LHC. 

Door Mariëlle Frielinck – Achterhoek Nieuws

Zo’n tweeënhalf jaar geleden maakte Famke de overstap van volleybal naar hockey. Door de corona lagen zaalsporten stil, was ze toe aan iets nieuws en wilde blijven bewegen. Haar broertje Tjibbe en zusje Yfke hockeyden al, dus de overstap was snel gemaakt. Na een paar trainingen bleek dat haar talent het best tot zijn recht kwam in het doel, omdat ze totaal niet bang was voor de bal en menig schot op doel tegen wist te houden. Famke: “Ik vind het keepen heel erg leuk, omdat je in het doel staat, de ballen tegenhoudt en de hele cirkel van jou is. Het is een hele belangrijke positie binnen het team. Je moet absoluut niet bang zijn en snel kunnen reageren. De keeperstraining vind ik echt het leukst, omdat je dan alleen met keepers bent en je helemaal op het keepen richt en niet de andere onderdelen van hockey.”

Keepertrainer Cor Thielen omschrijft Famke als een rustige, spontane en zorgzame keeper. “Ze is heel leergierig en niets is haar te gek. Ze staat haar mannetje in de goal en heeft een groot team- en clubgevoel. Ze is erg sociaal naar haar spelers en medekeepers. Daarnaast vind ze het altijd leuk om haar broertje Tjibbe en zusje Yfke een beetje te plagen en uit te dagen vooral in de leuke zin.

‘Een dubbele topprestatie’
Lotte Stulen is de keeperscoördinator van LHC. “De keepers vormen samen een apart team binnen de club en ik ben een beetje de ‘moeder’ van de keepers, glimlacht Lotte. “Ik heb Famke voorgedragen voor de Lochemse Sportpenning omdat ik vind dat ze eigenlijk een dubbele topprestatie heeft geleverd. Het is mooi om te zien hoe ze in de goal staat, totaal niet bang voor de bal en ze gaat voor alles. Famke is enorm gedreven en altijd aanwezig op de trainingen. Ze is echt een strijder en die strijd voert ze nu ook voor het Prinses Maxima Centrum.”

Hartverwarmend en verbindend
Voor Maaike de Haan, moeder van Famke, zijn alle reacties ontroerend, hartverwarmend en tot steun. “Toen Famke ziek werd belde de voorzitter van de club direct en zei: “als we iets voor Famke en jullie kunnen doen, laat het me weten. LHC is een echte familieclub en zodoende kwam het idee voor een benefietwedstrijd, waar Famke nog één keer gaat keepen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de club in beweging kwam om dit te bewerkstelligen. Dat we zo’n enorm bedrag ophalen en dat iedereen heeft geholpen om dit voor Famke de tot de mooiste wedstrijd ooit te maken is geweldig. Het is voelt echt verbindend en er is van alles op gang gekomen. Neem bijvoorbeeld de donaties; bij LHC leeft het enorm, maar ook Keepers voor keepers heeft geld ingezameld en zelfs andere clubs waar we tegen spelen, doneren. Het betekent heel veel voor Famke en voor ons om dit te kunnen doen.”

www.maximaalinactie.nl/fundraisers/famke-de-haan

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Reacties zijn gesloten.