Tafeltennisster Emine Ernst

LOCHEM – Emine Ernst, meervoudig Nederlands kampioen tafeltennis is ondanks haar jonge leeftijd een oude bekende van de Lochemse sportverkiezing. Zij kan natuurlijk niet ontbreken in de rij van Lochemse topsporters. Uit handen van wethouder Lex de Goede ontving zij dan ook de dik verdiende Lochemse sportpenning. 

Door Mariëlle Frielinck – Berkelbode

Alles voor de sport
Voor Emine is tafeltennis haar leven. Ze begon ooit met hockey, maar was zo fanatiek en gefocust op winnen, dat ze al snel besloot dat een individuele sport beter bij haar paste. De stap naar tafeltennis was snel gezet, want zowel vader als moeder waren al actief binnen LTTC De Toekomst.

Op haar 10e nam ze deel aan regionale wedstrijden en kreeg ze de smaak te pakken. Emine besloot alles op alles te zetten om de top te bereiken. Dat betekende vier keer per week trainen en veel wedstrijden door het hele land. Na de lagere school ging ze naar het Staring College, maar toen de mogelijkheid zich op haar 14e voordeed om school te combineren met topsport op Papendal, greep ze die kans aan. Emine: “Het was best zwaar. Door de week woon je intern, samen met andere sporters. Aan de andere kant was het fijn om zonder veel gedoe school te kunnen combineren met twee keer per dag tafeltennis of andere fysieke trainingen. Ik heb daar mijn VWO-diploma gehaald. Hierna heb ik een tussenjaar genomen en ben ik in Duitsland gaan wonen en trainen. Daar merkte ik dat ik contact met leeftijdsgenoten en leven buiten het tafeltennis miste. Ik besloot het jaar erop in Nijmegen communicatiewetenschappen te gaan studeren. Tafeltennis blijft mijn topprioriteit, maar het is heel fijn om ook een studie te doen en studenten om me heen te hebben.”

Olympische droom
Emine heeft haar pijlen voor de toekomst op de Olympische Spelen gericht. “Ik wil de komende jaren veel internationale toernooien blijven spelen om zo punten te halen. Dan stijg ik op de wereldranglijst en hoop ik in 2028 in Los Angeles mee te doen aan de Olympische Spelen. Dan ben ik 25, dus dat is realistisch. De komende twee jaar eerst mijn bachelor halen en dan wellicht weer fulltime tafeltennissen in het buitenland.”

‘Ik wil de komende jaren veel internationale toernooien blijven spelen om zo punten te halen’

Tips voor andere ambitieuze sporters?
“Voor topsport moet je natuurlijk fysiek in topconditie zijn en bij tafeltennis moet je eindeloos trainen om je techniek steeds weer te verbeteren. Maar mentale kracht is misschien nog wel belangrijker. Je moet om kunnen gaan met verlies, want je kunt niet altijd winnen. En ook als het tegenzit moet je jezelf altijd weer oppeppen en doorgaan. Dat is iets dat mijn broer Fabian en ik van mijn ouders hebben meegekregen. Mijn broer doet niet aan sport, maar is heel creatief. Hij speelt piano en heeft dezelfde commitment als ik. Hij gaat helemaal voor de muziek en wil naar het conservatorium. Je kunt heel veel bereiken als je iets echt wilt, maar dan moet je er wel 100% voor gaan en niet opgeven op moeilijke momenten.”

Nog een speciale oproep: wil je als bedrijf meeliften met de nationale en internationale successen van Emine? Er is nog ruimte voor sponsors op haar shirt. Meer informatie: j_hofland@planet.nl.

Lochemse Sportprestaties 2023
In de gemeente Lochem zijn heel wat sportclubs en -verenigingen voor jong en oud. Sommige groot andere met slechts een paar leden. Wat veel mensen niet weten is dat er in de gemeente ook vele kampioenen zijn. Regionaal, landelijk en zelfs wereldkampioenen! De Sportraad Lochem wil in samenwerking met Welzijn Lochem de sporter in het zonnetje zetten en heeft daarvoor een speciale prijs in het leven geroepen. De komende weken reiken vooraanstaande Lochemers de penning voor de Lochemse Sportprestatie 2023 uit aan bijzondere sporters.

Emine Ernst in actie. Privéfoto

Reacties zijn gesloten.